Mira Kolenc
in

Sagala sosis? - Kolom ku Mira Kolenc

Sponsor utama

Nalika Facebook 2014 ngarobah sikapna di Jerman sareng anggotana henteu tiasa mutuskeun ngan antara lalaki sareng awéwé dina masalah génder dina profilna, tapi ogé pilihan 58 sanés anu sayogi, ideu anu beda pisan tina harti ngeunaan kelamin anu dipindahkeun dina persepsi anu langkung lega tina masarakat. Nyaéta, tina kakurangan tina jenis kelamin biologis sareng pilihan bébas tina gender-Na, jauhna dua kemungkinan anu disebat.

Kalayan 30 jutaan pangguna anu aktip, Facebook peta tren sosial anu relevan. Sareng hiji anu jelas: aya langkung ti segelintir jalma anu henteu tiasa ngaidentipikasi sareng dua-gendering klasik. Nanging, keragaman idéntitas génder manusa atanapi, pikeun nempatkeun éta dina hal Magnus Hirschfeld, panaliti jinis jeung pangadeg gerakan munggaran homoseksual, panengah seksual, henteu ogé ampir diperkirakeun ku kamungkinan 58 dina Facebook. Anu pangna Facebook ogé mutuskeun yén éta ayeuna tiasa milih antara jalu, awéwé sareng pangguna-ditetepkeun dina setélan propil. Menu lungsur aya, akibatna, ayeuna atos. Ayeuna aya rohangan gratis - "Tambahkeun génder anjeun" - kanggo istilah anu dipilih ku diri. Kusabab aya waé jalma-jalma anu henteu tiasa mendakan diri dina set dua arah, sigana heran hiji atanapi anu sanés. Utamina sigana kusabab teu aya alternatip saluareun héteronormativitas sareng ieu henteu tiasa katingali ku cara anu sanés. Internét nyiptakeun kemungkinan anyar. Tapi, di loba tempat éta teu sacara sah teu mungkin aya nanaon tapi awéwé atanapi lalaki. Teu aya anu ngahalangan.

"Kaanekaragaman idéntitas génder teu acan diperkirasan bahkan sareng kamampuan 58 dina Facebook."

Ogé dina taun 2014 meunang animasi ku tokoh seni Thomas Neuwirth Conchita Wurst, diva nganggo janggot, Contest Eurovision Song. Kasuksésan Conchita, héran abdi, ngejat pisan nyayogikeun tina sistem gender bipolar heteronormatif. Sareng ieu sanajan kanyataan yén seni rupa atanapi prakték nyéréd gaduh tradisi anu panjang sareng nyeret para ratu sapertos Olivia Jones parantos ngalantosan di unggal stasion televisi anu nganggo basa Jerman, euweuh masalah naon warnana. Hiji bakal panginten travesty parantos lami janten bagian dina kahirupan sapopoe.

Nanging, kumargi Conchita Wurst henteu ngagentos sadaya sifat lalaki sareng awéwé, tapi nyampur sareng ngahiji sareng ngawasa lalaki sareng awéwé, pikeun sababaraha tungtung zona kanyamanan sareng dina waktos anu sami basa parantos ngahontal. Kaseueusitas gender sabab ngarareunah, bahkan sacara linguistik. Anjeun, anjeunna, éta - naon anu kedahna? "Art," saur Neuwirth, nunjukkeun yén langkung jelas yén masih aya sakedik ruangan humor sareng panyimpangan dina masalah gender.
Ieu ogé dirasaan ku jalma-jalma sapertos Lann Hornscheidt, anu komitmen kana basa anu sarimbag dina génder. Gagasan Hornscheidt langkung jauh tibatan dibasmi maskulin umum, anu saprak parantos resmi nyatakeun tarung, sahingga janten saréat nyata. Salaku tambahan, Hornscheidt sacara pribadi henteu hoyong disebut salaku lalaki atanapi wanoja sahingga nyababkeun pisan kebencian yén alamat email anu misah parantos disusun pikeun jinis komunikasi ieu.

Samentara éta, éta saé pikeun ngaraos naroskeun ka diri kumaha kumaha masarakatna bakal nyusun diri sorangan dina ngaleungitkeun sabenerna dua-duaan. Tangtosna, ideu ieu sacara alami nyerang identitas sorangan. Tapi sanes ngan ukur kamungkinan tina ngirangan tina ngajantenkeun tina dua kelamin kasempetan henteu ngan ukur ngalebetkeun jalma anu sateuacanna dikaluarkeun tina éta, tapi ogé dina waktos anu sami dina persépsi sorangan tina kabébasan dunya pikeun masihan rohangan anu anjeun ogé dijudulan?
Barina ogé, penyambungan ieu kemungkinan nami henteu hartosna yén teu aya anu tiasa nyebatkeun yén anjeunna - umurna oldschool - nyaéta lalaki atanapi awéwé.

Poto / Video: Oscar Schmidt.

Sponsor utama

Ditulis ku Mira Kolenc

Nyarankeun kiriman ieu?

Leave a Comment

Gery Seidl

(R) évolusi - Kolom ku Gery Seidl

fenomena

Fénomena: Naon sababna?