• Глобални, конструктивни информации

  Платформата за социјални медиуми за подобра иднина за сите.

 • Заедници во сите земји

  Бидете известувач на кој му треба светот - и прочитајте го глобално!

 • Сосема поинаква перспектива

  од гледна точка на одржливост и граѓанско општество.

 • Алтернативи и иновации

  да се решат релевантните проблеми на светот.

 • Нема омраза, без партиска политика

  Конструктивни, иднини-ориентирани вести без размислување за моќ и профит.

 • Без јазична бариера

  Автоматски преведен на вашиот и на сите други јазици.

 • Глобална дистрибуција и бесплатна

  Вашите објавувања потенцијално ги достигнуваат сите луѓе, не само вашите следбеници или членови.

 • Идеалистички издавач

  Опција е едно лице компанија од јавен интерес со граѓанска мисија, без алчност или инвеститор.

 • Навистина независна

  Бидејќи опцијата се финансира сама, без јавно финансирање или влијание.

 • Вистински одржливи компании

  во меѓународен директориум и најважните сертификати.

 • Само одржливи производи

  со попусти и промоции за свесна потрошувачка.

 • Позитивно рекламирање

  исклучиво од етички и одржливи компании, само за опција за финансирање.

опција

Што е опција.news

option.news е идеалистичка „платформа за социјални медиуми“ за одржливост и граѓанско општество, која се гради чекор по чекор на глобално ниво. Секој може да се регистрира тука и да објави за подобра иднина.

Што е опција.news

option.news е идеалистичка „платформа за социјални медиуми“ за одржливост и граѓанско општество, која се гради чекор по чекор на глобално ниво. Секој може да се регистрира тука и да објави за подобра иднина.

Што сака опцијата.news сака

Во согласност со мотото „создадете подобра иднина“, опцијата.news треба да придонесе за тоа, нудејќи информации за одржливост и граѓанско општество од и од заинтересираните. Но, опцијата.news исто така сака да ги мотивира да се справат со овие теми. Ние сме посветени на одржлива иднина, свесна потрошувачка, натамошен развој на демократијата и многу други позитивни импулси.

Што може да направи опцијата.news?

опција.news ...

 • автоматски се преведува на скоро сите јазици во светот и затоа е достапен за секој на својот мајчин јазик.
 • нуди позитивни и конструктивни критични вести од скоро секоја земја во светот
 • служи на широко распространување на овие позитивни импулси и аргументи ширум светот, а не само со истомисленици!
 • е позитивна глобална заедница со посветени луѓе и свесни потрошувачи
 • е потполно бесплатен, отворен за секого и отворен систем што не бара најавување за да го прочитате
 • е насочена исклучиво на самофинансирање, без алчност и компанија со една личност без инвеститор
 • нуди одржлив водич за купување со многу попусти и признанија
 • обезбедува директориум за етички, одржливи, доверливи бизниси

Сакам да ја поддржам опцијата.news

Може ли приватни лица поддршка...

 • со која било еднократна сума. Ве молиме, испратете кратка пошта до уредничкиот [AT] dieoption.at
 • со Нарачајте претплата на списанието за опции на германски јазик
 • со цел на Трговска опција.
 • со уникатно 99 евра - тоа е она за што е засекогаш Option Print Magazine!
 • со збор за уста и ширење во социјалните медиуми!
 • со користење на опцијата.news како активен член

Одржливите компании можат да не поддржат ...

 • со која било еднократна сума. Ве молиме, испратете кратка пошта до уредничкиот [AT] dieoption.at
 • од страна на Придружете се на „Опција за мрежа“ како спонзорски член - само годишна претплата 350 евра. Ова вклучува некои добра, вклучувајќи кредит за рекламирање во иста сума.
 • со рекламирање со Опција Медиен.

Зошто да објавам опција?

Накратко: Затоа што има смисла. опцијата.news сака да го наполни интернетот со позитивна, конструктивна содржина. За разлика од класичната, затворена опција „платформи за социјални медиуми“ е платформа отворена без регистрација, чии придонеси се индексираат и од машините за пребарување. Вие не само што ги достигнувате своите следбеници, туку потенцијално целиот свет. Има смисла, нели?

Како е тоа со системот за бодови?

На овој начин сакаме да го мотивираме активното учество и да ги поканиме луѓето да се справат со нашите позитивни теми. За многу активности како регистриран член добивате поени. Овие може да се користат во продавницата против кодови за попуст, па дури и за препознавање на заедницата од одржливи производи.

Што ми е дозволено да објавувам?

Во суштина нема ограничувања сè додека следите неколку основни правила. Сите придонеси во моментот се активираат рачно:

 • Се разбира, дозволена е конструктивна критика
 • Нема негативност, нема дискриминација, нема навреда
 • Нема директно рекламирање, но препораките секогаш имаат простор
 • Нема партиска политика
 • Без спам

Постовите можат да бидат нешто:

 • Значајни иновации, идеи и мислења
 • тековни настани на граѓанското општество во вашата земја
 • општи предлози за тоа како нешто може да работи подобро
 • ...

Кој стои зад опцијата.news?

Опцијата веќе беше основана 2014, и понатаму се разви како платформа за социјални медиуми под опција. Новости 2019, од австрискиот новинар Хелмут Мелцер (види изјава) или од страна на Опција Медиен, едно лице компанија на Хелмут Мелцер. option.news е понатамошен развој на оригинална чисто австриска Интернет-платформа. Тука можеш да се информира за тековниот развој.

Вие сте компанија?

Точно, ние не сме НВО или НПО - ние сме нешто ново. За компании како нас сè уште нема фиока. Се гледаме како компанија ориентирана кон јавниот интерес со мандат од граѓанското општество - без примарни интереси за профит.

После долгогодишно работење на прашањата за одржливоста и граѓанското општество, убедени сме дека приватниот сектор е единствениот пат за нас: во служба на граѓанското општество, целосна независност може да се постигне само без поддршка од јавноста и зависност. Ние работиме исклучиво со етички, одржливи компании, истомисленици и сакаме да дејствуваме без донации.

Финансиски, првенствено не сме ориентирани кон профит, но секако дека мора да плаќаме сметки и трошоци. И, исто така треба да јадете ...

Тоа нè прави:

+ Ние се залагаме за позитивни случувања за нашето општество
и раширете ги овие на глобално ниво
+ Ние не сме првенствено ориентирани кон профит, туку добро ориентирани
+ Ние сме целосно независни, меѓу другото, од јавните субвенции, владините агенции и традиционалната економија.
+ Имаме бесплатна моќ за донесување одлуки над нашите цели и иницијативи
+ Ние сме реални идеалисти и доверливи партнери
+ Немаме партиски политички интереси

Како се финансира опцијата.news?

option.news, списанието за печатење Опција, се финансира во целост преку претплатници и рекламирање од истомисленици, етички, одржливи компании. Ова навистина не е лесно и всушност, ние едвај управуваме со наплата на трошоците. Како и да е, сè уште сме исклучително ентузијасти во врска со опциите и сметаме дека има огромни социјални придобивки. Со новата можност одржливите компании да станат спонзорирани членки, се обидуваме малку да ја избегнеме оваа постојана борба за постоење.

Вие заслужувате пари со рекламирање!

Да, на опцијата.news има рекламирање, но само од одржливи компании. За да можеме да дејствуваме професионално и да останеме технички на половина пат до најновото ниво, потребни се финансиски средства. Ние правиме без донации и државни субвенции.

Нашиот тековен годишен буџет - за мрежни и печатени медиуми - во моментов е над 70.000 евра, кој може да се финансира со поддршка на одржливи бизниси.

Преводите не се многу добри

option.news автоматски се преведува на скоро сите јазици преку многу модерна алатка. Ова функционира во принцип веќе одлично, затоа што последниве години е постигнат огромен напредок овде. Сепак, веќе може да има потешкотии, како на пример кога се користи фраза, која не е вообичаена на сите јазици, или вгнездени реченици. Нашиот главен фокус е на основното разбирање, т.е.: Треба барем да се овозможи да се сфати значењето и јадрото на придонесот во преводот. Квалитетот на преводите секако ќе се зголеми.